Doktorum omuzumda sıkışma olduğunu söyledi bu ne anlama gelmektedir?

     Sıkışma sendromu omuzda bulunan akromion (omuzun çatı kemiği) ve humerus (kol kemiği) isimli kemik yapıların arasında kolu hareket ettiren ve döndüren kasların sıkışması anlamına gelmektedir. Sıkışmanın nedeni kişilerin kemik yapılarıyla ilgili genetik özellikler nedeniyle olabileceği gibi, yapılan iş/meslek, aktivite, gece uyku pozisyonu....vs gibi nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir.

Omuzda sıkışma sendromunun tedavisi ameliyat mıdır?

     Sıkışma sendromunun  ilk tedavisi konservatif (ameliyatsız) tedavidir. Bu tedavi sürecinde doktorunuz size bir takım ilaçlar önerecektir. Bazı durumlarda omuzunuza steroid (kortizon) enjeksiyonu da yapılabilir. Bu işlemin yapılıp yapılmayacağına doktorunuz karar verecektir. Eğer şeker hastalığınız varsa (diyabet) mutlaka doktorunuza bilgi veriniz. Fizik tedavi ve rehabilitasyon sıkışma sendromunun ilk basamak tedavileri içerisinde yer almaktadır. 

Omuzumdaki sıkışmaya bağlı ağrı ameliyatsız tedavilere rağmen geçmedi. Ne olabilir?

  Sıkışma sendromu bulunan hastalarda ağrı ameliyatsız yöntemlerle düzelme göstermediği takdirde doktorunuzun teşhisine göre ameliyat gerekebilir.

Sıkışma Sendromu Ameliyatı Nedir?

   Sıkışma sendromu, omuzda bulunan akromion isimli kemik yapının şekli nedeniyle olmaktadır. Bu şekildeki değişiklik doğuştan olabileceği gibi daha sonradan da kemiğin ucunda oluşabilecek spur (çıkıntı) varlığında olabilir. Sıkışma sendromu ameliyatında bu kemik çıkıntı düzeltilerek, sıkışıklığı artıran yumuşak dokular temizlenmektedir. Bu işlem artroskopik olarak yapılmaktadır.

Artroskopik ameliyat ne demektir?

   Artroskopi vücuttaki eklemlerin bir kamera yardımıyla görüntülenmesidir. Halk arasında kapalı ameliyat da denilmektedir.

Artroskopik ameliyatın avantajları nedir?

   Omuz çevresinde yapılan artroskopik ameliyatlarda büyük bir yara yerine, daha küçük deliklerden işlemler gerçekleştirilir.  Bu nedenle kas ve yumuşak dokulara verilen zarar en aza indirilmiş olur. Ameliyat sonrası ağrı, açık ameliyatla kıyaslandığında daha az olmaktadır. Sonuçta hasta günlük yaşama daha hızlı adapte olabilmektedir.

Sıkışma sendromu nedeniyle doktorum ameliyat olmamı önerdi. Ameliyat olmazsam ne olur?

Ameliyat olmazsanız omuzda gerçekleşen sürtünme nedeniyle aradan geçen kaslar (rotator kılıf kasları) zamanla hasar görebilir. Burada bulunan ve kolu döndüren kaslar zaman içinde yırtılabilir. Sıkışma sendromunda yapılan ameliyatın ismi artroskopik akromioplasti ve subakromial dekompresyon ameliyatıdır.

Artroskopik akromioplasti ameliyatı olursam ameliyat sonrası dönemi anlatır mısınız?

Ameliyat sonrasında sıklıkla aynı gün akşam veya bir gün sonra taburcu olabilirsiniz. Ortalama 4-5 gün sonra yaranız açık kalabilir. Banyonuzu doktorunuz onayladıktan sonra yapabilirsiniz. Doktorunuzun uygun görmesine göre omuz askısı kullanımı gerekebilir. Ameliyattan hemen sonra sarkaç egzersizleri denilen egzersizlere başlanır. Doktorunuzun sizi yönlendirmesine göre fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci başlayacaktır.

İşe ne zaman dönerim?

İşe dönüş kişilere ve mesleklere göre değişebilir.  Yaklaşık 2-3. haftadan sonra hastanın ağrısı müsade ettiğince  ağır olmamak kaydıyla bilgisayar kullanılabilir, giysi rahatlıklar giyip çıkartabilir. Otomobil kullanımı ve spor için lütfen doktorunuzla görüşünüz. Ancak unutulmamalıdır ki ameliyat sonrası kişiler arasında doğal olarak farkılıklar olabilmektedir.

 

 

 

Sıkışma Sendromu (Impingement)

PROF.DR.

​NURİ AYDIN

Ortopedi ve Travmatoloji 

​Bu site, toplumu hastalıklara karşı bilgilendirmek amacı ile hazırlanmıştır. Hastalıkların tanı ve tedavileri mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Sitede yer alan bilgilerin tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir. Bu siteyi ziyaret eden kişiler bu uyarıları kabul etmiş sayılırlar.